5 Trends in de logistiek richting 2025

De ontwikkelingen in de maatschappij en economie gaan steeds harder! Veel branches bewegen goed mee met de trends, al gaat dit niet altijd (volledig) op vrijwillige basis. Uiteraard zorgen nieuwe regels en richtlijnen er ook voor dat er aanpassingen gemaakt moeten worden om te kunnen blijven opereren. In de wereld van transport en logistiek zien we ook een aantal trends ontstaan richting 2025. Wij bespreken de belangrijkste trends in de logistiek met u.

1. Aanpassingen door strengere milieuregels

De milieuregels worden steeds strenger en dit betekent dat de transport- en logistiekbranche hierop moet inspelen. Zo hebben we bijvoorbeeld te maken met de emissievrije zones. Willen vervoerders straks nog in bepaalde delen van de stad komen met de wagen, dan moeten zij in een elektrische wagen rijden. Een groot deel van de transport- en logistiekbedrijven heeft al kenbaar gemaakt dat dit niet (helemaal) haalbaar is.

2. Volledig elektrische wagenparken

De tijd waarin iedereen, zakelijk en privé, volledig elektrisch rijdt is in aantocht. Voor bedrijven geldt dat zij moeten werken aan het volledig elektrisch maken van het gehele wagenpark. Dit uiteraard met het oog op verduurzaming. Het sluit aan op de komst van emissievrije zones, waar uitsluitend nog elektrische vrachtwagens mogen rijden. Veel ondernemers zijn nog niet klaar voor de komst van de emissievrije zones, eenvoudigweg omdat het niet haalbaar is om binnen een paar jaar het hele wagenpark elektrisch te maken.

De aanschafprijzen van elektrische trucks liggen ver boven de 100.000 euro. Daarnaast is er nog geen stabiel en breed netwerk aan snellaadpunten voor vrachtwagens. Wij zijn voor het verduurzamen van het transport, maar is 100% elektrisch wellicht té ambitieus?   

3. Warehouses worden volledig gerund door robots

Steeds meer werkzaamheden in warehouses zullen worden verricht door robots. De grote vraag is wel of uiteindelijk alle ‘mensenbanen’ over worden genomen door de robots. Dit zal in 2025 waarschijnlijk nog niet het geval zijn. Wel zullen we steeds meer kennismaken met technologie binnen de warehouses, waardoor er steeds sneller, effectiever en efficiënter gewerkt kan worden. Het laden en lossen van machines met een gewicht van 15 ton blijft toch inzicht van ervaren mensen nodig hebben.

4. Het automatiseren van het hele transport

Er wordt gesproken over het automatiseren van het hele transport over de weg met zelfrijdende trucks. Ook hiervoor geldt natuurlijk dat we nog kennis mogen gaan maken met veel nieuwe technologieën. Volledige automatiseren van transport klinkt misschien nog ver weg, maar stukje bij beetje worden er wel steeds meer slimme oplossingen gevonden. Er zijn al veel proeven met platooning geweest. De vraag blijft natuurlijk wel of het echt volledig haalbaar is om alle transport te automatiseren.

5. Meer lokale productie

Door de coronacrisis zijn we meer gaan focussen op lokale handel. Het ‘help de bakker’-principe, waarbij we zaken niet meer bestellen bij webwinkels aan de andere kant van het land, maar bij lokale ondernemers. Dit principe zal groeien, met het oog op het realiseren van meer lokale productie. Het resultaat hiervan zal zijn dat er minder transport nodig is om alle goederen uiteindelijk op plaats van bestemming te krijgen.

Warehousing en transport blijven nodig

Natuurlijk, de trends laten zien dat ook in warehouses en op het gebied van transport nog veel veranderingen gaan komen. Toch blijven oplossingen op het gebied van warehousing en transport nodig. Het is aan de transport- en logistiekbedrijven om mee te blijven bewegen met de veranderingen en de komst van nieuwe oplossingen en technologieën. Van de Scheur Logistiek doet dit en zorgt zo voor een zo efficiënt mogelijke werkwijze. Wilt u precies weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.