8 Skills die uw logistieke team moet hebben

U wilt een logistiek team waar u altijd op kunt vertrouwen. Dit betekent dat het team in staat moet zijn om mee te bewegen op veranderingen, snel in te haken op problemen en steeds verbeteringen door te voeren. Eén van de belangrijkste kenmerken van een goed logistiek team is het goede gevoel voor het optimaliseren van de workflow in het magazijn.

Op basis hiervan kunnen er verbeteringen worden aangebracht, waardoor de infrastructuur optimaal werkt voor de behoeften van het bedrijf. Er zijn 8 belangrijke skills die uw logistieke team moet hebben en wij benoemen ze graag.

1. Talent herkennen en ontwikkelen

Het herkennen van talent is een belangrijke vaardigheid om te hebben. Het is goed om te weten wie écht waarde kan bieden aan het team. Niets is zo waardevol als talent. Talent kan namelijk groeien en steeds verder ontwikkelen, wat de nodige verbeteringen in het team teweeg brengt. Een goed logistiek team herkent en ontwikkelt talenten.

2. Optimale kennis van WMS

WMS, ofwel Warehouse management systems, zijn er in de meest uiteenlopende varianten. Het gaat om softwarepakketten die zorgen voor de nodige ondersteuning van het werk in de praktijk. Een goed functionerend logistiek team heeft optimale kennis van deze technologie en weet precies welke tools het best kunnen worden toegepast voor een maximaal resultaat.

3. Goed gevoel voor conflictoplossing

Conflicten komen overal voor. Ook wanneer u het beste logistieke team heeft, kunt u dit niet voorkomen. Wel is het belangrijk dat er binnen het team een goed gevoel voor conflictoplossing bestaat. Conflicten, binnen het team of met externe partijen, mogen in geen geval voor vertragingen of moeilijkheden voor de bedrijfsprocessen zorgen. Een goed logistiek team weet dit en handelt hiernaar.

4. De juiste teamspirit

Alle teamleden hebben een goed samenwerkingsvermogen nodig, zodat samen gezorgd kan worden voor de juiste teamspirit. Dit bevordert de communicatie en levert zowel kwaliteit als snelheid. Goede onderlinge samenwerkingen zijn de sleutel tot succes binnen elk bedrijf. Dit geldt zeker niet alleen voor de logistieke afdeling.

5. Stroomlijnen van werkprocessen

De kwaliteit van werkprocessen moet voortdurend verbeterd worden, de productiecapaciteit moet optimaal worden benut en er moeten zo veel mogelijk kosten worden bespaard. Kortom, een goed logistiek team besteedt voortdurend aandacht aan het stroomlijnen van werkprocessen om prestaties op meerdere vlakken te optimaliseren.

6. Maximale planning skills

Planning is in de wereld van logistiek natuurlijk onmisbaar. Het logistieke team moet een goed gevoel voor planning hebben. Hierbij moet niet alleen worden gekeken naar het plannen (en uitvoeren) van zaken in een gemiddelde periode, maar er moet ook gelet worden op de skills die worden vertoond wanneer het gaat om planning (en uitvoering) in de drukste periodes van het jaar. Plannen onder druk is iets anders dan plannen wanneer er voldoende tijd en personeel voor is.

7. Optimale kennis van ‘tweerichtingsverkeer’

End-of-life manufacturing, product updates, retouren beheer: allemaal zaken waar een logistiek team goed mee om moet weten te gaan. De teamleden moeten niet alleen optimale kennis bezitten van alles wat van binnen naar buiten gaat, maar ook andersom. Zij moeten de juiste vaardigheden bezitten op het vlak van retourlogistiek. Logistiek gaat immers twee kanten op.

8. Flexibiliteit in slimmer vervoeren

Slimmer vervoeren wordt steeds belangrijker. Een goed logistiek team is flexibel genoeg om steeds aan te passen, zodat er op mankracht, tijd en brandstof kan worden bespaard. De logistieke routes moeten hiervoor worden bekeken vanuit een wiskundige benadering, aangevuld met kennis van ontwikkelingen en gedetailleerd onderzoek.

Ons logistieke team staat ook voor u klaar

Lijkt het niet te lukken om een effectief logistiek team in te richten, of wilt u de logistiek graag uitbesteden aan een partner die gegarandeerd de juiste kennis en middelen heeft? U bent altijd welkom bij Van de Scheur Logistiek. Wij bieden u een brede dienstverlening en nemen de belangrijke zorgen van u over, onder andere op het gebied van logistiek en warehousing. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een deskundig advies.