Hier moet u op letten bij een optimale routeplanning

Transporten moeten zo goed mogelijk worden gepland om onnodige kosten te voorkomen. Zo is het natuurlijk altijd beter om volle wagens te laten vertrekken dan om half volle wagens te laten beginnen aan een route. Steeds meer bedrijven krijgen met transport te maken en ontdekken dat het in de praktijk niet altijd even gemakkelijk is om de routeplanning goed en efficiënt te organiseren. Waar moet u nu op letten bij het realiseren van een optimale routeplanning? Van de Scheur Logistiek legt u drie belangrijke aandachtspunten voor.

1. Zorg voor de juiste combinaties

We noemden het net al even. Het is zonde om half volle wagens te laten vertrekken als het ook mogelijk is om de wagens helemaal vol te laden. Door de juiste combinaties in zendingen te maken is het mogelijk om minder wagens te laten rijden en zo ook minder brandstof te verbruiken. Door de routes optimaal in te richten en de ladingen van diverse partijen efficiënt met elkaar te combineren, kunt u interessante besparingen realiseren. Een heel belangrijk doel binnen uw planning moet dan ook zijn: zo veel mogelijk vertrekken met volle wagens.

2. Implementeer de juiste systemen

Het is belangrijk om gebruik te maken van de juiste systemen voor optimale inzichten. Zo is het hebben van een goed voertuigvolgsysteem eigenlijk onmisbaar geworden. U heeft dan altijd een optimaal inzicht van waar uw chauffeurs zich bevinden. Moet er tussendoor iets opgehaald worden? Dan ziet u direct welke chauffeur in de buurt is en iets op kan halen op de terugweg.

Dit voorkomt dat u een teruggekeerde wagen weer terug de weg op moet sturen voor een extra rit. Een goed voertuigvolgsysteem helpt op die manier kosten besparen, doordat u direct de routeplanning kunt aanpassen en optimaliseren wanneer dit nodig is. Daarnaast is het ook een uitstekend systeem om fraude te bestrijden.

3. Ontwikkeling van het wagenpark

Een optimale routeplanning is één ding. Een passend wagenpark is iets anders. U kunt eigenlijk alleen zorgen voor optimaal voordeel uit een goede routeplanning wanneer hiervoor ook een juist wagenpark wordt ingezet. Het is daarom goed om regelmatig eens objectief naar uw wagenpark te kijken. Zijn de voertuigen niet te groot of te klein? Met welke voertuigen kan er straks nog gereden worden in emissievrije zones? Voldoen de wagens nog wel aan de actuele regels en richtlijnen?

Het bereiken van optimaal voordeel met een sterke routeplanning is alleen mogelijk wanneer het wagenpark goed is afgestemd op de activiteiten.

Transporten uitbesteden aan een ervaren partij

Het organiseren van transporten en het optimaliseren van routeplanningen vormt binnen veel bedrijven een behoorlijke uitdaging. Wanneer routeplanningen niet optimaal georganiseerd worden, dan stroomt er onnodig veel geld weg. Het is dan beter om een samenwerking aan te gaan met een ervaren, betrouwbare partner.

Van de Scheur Logistiek staat graag voor u klaar. Wij verzorgen niet alleen de nodige transporten, maar kunnen u ook alle noodzakelijke warehouse diensten aanbieden. Wilt u meer weten? U kunt voor meer informatie en advies altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.