Betalen voor retourzending? Steeds meer webshops doen het!

Er is al jaren een discussie over de kosten van retourzendingen. Moet de klant dit betalen of de webshop? Is het voor klanten niet té makkelijk om iets retour te sturen? En wat is de impact op het klimaat van al die retourzendingen? Steeds meer webshops maken een statement en gaan geld vragen voor een retourzending.

Een slimme keuze of jagen ze klanten weg naar de concurrent?

In onze gesprekken met webwinkel ondernemers hebben we het altijd over de afhandeling van retourzendingen. In de meeste gevallen neemt de ondernemer de kosten voor zijn rekening en neemt dit mee in de prijsstrategie. Wat moet jij doen? In dit artikel bespreken we de nieuwste ontwikkeling met je en kijken we naar de mogelijke gevolgen van deze beslissing voor de logistieke sector.

Retourkosten bij Wehkamp

Wehkamp, een van de grootste online warenhuizen in Nederland, heeft aangekondigd binnenkort retourkosten in rekening te gaan brengen bij klanten. Deze maatregel is bedoeld om het grote aantal teruggestuurde pakketjes te verminderen. Wehkamp is niet de eerste Nederlandse webwinkel die dit doet, maar wel de grootste.

CEO Graham Harris van Wehkamp gaf aan in het Algemeen Dagblad dat de invoering van retourkosten een kwestie van maanden is. Klanten zullen 50 cent per teruggestuurd artikel moeten betalen. Dit bedrag dekt overigens niet de volledige kosten voor Wehkamp, aangezien de verwerking van één geretourneerd artikel hen 2 euro kost. Mocht de maatregel niet het gewenste effect hebben, dan overweegt Wehkamp het bedrag verder te verhogen.

50.000 retourzendingen per dag

Momenteel ontvangt Wehkamp dagelijks 50.000 retourzendingen, die door 150 medewerkers verwerkt worden. Het bedrijf heeft geprobeerd het aantal retouren te verminderen door onder andere betere foto’s en hulp bij het kiezen van de juiste maat te bieden. Echter, deze inspanningen hebben niet tot significante verbeteringen geleid.

Andere bedrijven, zoals H&M, Zara en The Sting, hebben al eerder retourkosten ingevoerd. Het belangrijkste verschil is dat deze bedrijven ook fysieke winkels hebben waar klanten hun retouren gratis kunnen afhandelen.

Cor Molenaar, bijzonder hoogleraar marketing aan de Erasmus Universiteit, benadrukt het belang van Wehkamp’s beslissing. Hij verwacht dat meer webwinkels dit voorbeeld zullen volgen. Hoewel deze maatregel klanten zal kosten, zal het ook kosten besparen voor de webwinkels en uiteindelijk extra winst opleveren.

Logistieke keten

Voor de logistieke sector betekent dit mogelijk een verandering in de manier waarop retourzendingen worden afgehandeld. Met minder retouren kunnen logistieke bedrijven zich meer richten op efficiënte bezorging van nieuwe bestellingen. Tegelijkertijd kan de extra kostenpost voor klanten hen aansporen om zorgvuldiger te zijn bij het plaatsen van online bestellingen, wat op zijn beurt weer kan leiden tot een afname van het aantal retourzendingen.

Al met al kan deze ontwikkeling invloed hebben op de logistieke sector en de manier waarop pakketbezorgers hun diensten organiseren.

Heb jij een webshop en wil je de logistiek uitbesteden? Neem dan contact met ons op!