Breng uw logistieke keten in kaart voor optimalisatie

De logistieke wereld is een complexe wereld waarin voortdurend nieuwe ontwikkelingen te vinden zijn. Hierdoor wordt de logistiek efficiënter en duurzamer, maar ook nóg complexer. Het is belangrijk om voortdurend een optimaal inzicht te hebben in alle logistieke processen, zodat de logistiek ook steeds verder kan worden geoptimaliseerd. Wanneer uw bedrijf groeit, dan groeien de logistieke processen mee.

Dit gaat vaak vanzelf, maar juist omdat het vanzelf gaat, komen er ook steeds hogere kosten bij kijken. Door de logistieke keten regelmatig in kaart te brengen, kunt u blijven optimaliseren en op die manier ook slim besparen.

Wat valt er allemaal onder de logistiek?

De logistiek is zo complex omdat het veelomvattend is. Bij logistiek wordt er vaak vooral gedacht aan het transport van vertrekpunt tot bestemming, maar het totale logistieke proces is veelomvattender. Alles wat met de goederenstroom te maken heeft, valt onder de logistiek. Hierbij kan worden gedacht aan de planning, de organisatie, de uitvoering en de besturing.

Als we de tijdlijn van logistiek in drie stukken zouden moeten opdelen, dan beginnen we met de aanvoer, gevolgd door de interne goederenstroom en vervolgens het voorraadbeheer. Dit alles hoort bij de logistieke processen van een bedrijf.

Waarom de logistieke keten in kaart brengen?

Wanneer we het zo bekijken, dan bestaat de logistiek uit heel veel onderdelen en elk onderdeel ziet er anders uit. Alle stappen bij elkaar genomen vormt het hele logistieke proces, maar elke stap brengt andere activiteiten én andere kosten met zich mee. Door alle stappen uit de logistieke keten in kaart te brengen kan er goed worden gekeken naar de onderlinge verbanden, naar de effecten van verschillende stappen op elkaar en de bijkomende kosten.

Wanneer één stap verandert, dan veranderen alle vervolgstappen binnen de keten. Door de logistieke keten in kaart te brengen kunt u zien waar u kosten kunt besparen en hoe u de besparingen door de hele keten kunt doorvoeren.

Hoe brengt u de logistieke keten in kaart?

Het in kaart brengen van de logistieke keten begint met het op papier zetten van alle logistieke processen. Denk hierbij aan wat er in het magazijn gebeurt, aan wie uw leveranciers zijn en welke afspraken daarmee bestaan, aan hoe de voorraden worden beheerd en op welke manier vervoer wordt georganiseerd. Een volgende stap is om te gaan vragen om feedback bij de professionals die op de werkvloer bij een deel van het logistieke proces betrokken zijn.

Welke ideeën hebben zij om de processen efficiënter te laten verlopen? Waar zien zij verbeterpunten en tekortkomingen? Neem deze feedback mee, want soms kan het juist de spreekwoordelijke frisse wind zijn die zorgt voor optimalisatie.

Het vaststellen van de struikelblokken

Met het gedetailleerde logistieke proces op papier en de verzamelde feedback heeft u alles in handen op struikelblokken en knelpunten binnen het proces op te sporen. Waar gaat er onnodig tijd verloren? Waar gaat er onnodig geld verloren? Wat kan er beter? Mogelijk zijn bepaalde zaken complexer dan zij hoeven te zijn, waardoor er vertragingen ontstaan die vrij eenvoudig op de lossen zijn. Bedenk u dat het ook kleine aanpassingen kunnen zijn die voor grote verbeteringen kunnen zorgen. Door de struikelblokken en knelpunten vast te stellen kunt u eenvoudig een actieplan opstellen om deze elementen uit het logistieke proces te verwijderen, waardoor u de logistieke keten optimaliseert en op die wijze kosten bespaart.

Werk samen met de juiste logistieke partner

De juiste samenwerkingen binnen het logistieke proces zorgen voor een optimale efficiëntie en goede kostenbesparing. Wanneer u op zoek bent naar een ervaren logistieke partner mét moderne warehouse oplossingen, dan staat Van de Scheur Logistiek voor u klaar. Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen om kosten te besparen en uw logistieke keten te optimaliseren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.