Eigen magazijn? Dit zijn de nieuwe regels voor 2023

In Nederland zijn meer dan 100.000 ondernemingen te vinden die beschikken over een eigen magazijn. Dit kan een kleine webshop zijn, tot de grote warehouses. Het is vanzelfsprekend belangrijk dat er in al deze magazijnen wordt voldaan aan de nieuwste regels en richtlijnen. Bij Van de Scheur Logistiek staat veiligheid in ons magazijn centraal.

Er zijn een aantal zaken die veranderen in 2023 op het gebied van regelgeving. Wanneer u een eigen magazijn heeft, is het belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Van de Scheur Logistiek geeft u graag inzicht in de belangrijkste nieuwe regels voor 2023 voor magazijnen. Lees ze in dit blog!

De meerjarenperiode van de NLA

De NLA, ook wel de Nederlandse Arbeidsinspectie, gaat in 2023 van start met een nieuwe meerjarenperiode, welke loopt tot 2026. Een nieuw aandachtspunt van de NLA hierbij is goed werkgeverschap. Daarnaast wil de NLA opkomende risico’s eerder aan kunnen pakken door deze sneller te signaleren. Uiteraard blijft de NLA ook focussen op onder meer de blootstelling aan gevaarlijke stoffen, de PSA (psychosociale arbeidsbelasting), fysieke belasting en uitzendwerk.

Verhoging van het minimumloon

Er zijn in ons land ongeveer 600.000 magazijnmedewerkers te vinden. Het gaat om de meest uiteenlopende soorten magazijnmedewerkers, van orderpickers tot heftruckchauffeurs. We hebben in ons land momenteel te maken met een sterke inflatie en het is belangrijk dat daar ook rekening mee wordt gehouden met het salaris. Het minimumloon is per 1 januari 2023 verhoogd met 10,15 procent. Per 1 januari 2024 wordt er een wettelijk minimum uurloon vastgesteld, wat het minimumloon naar alle waarschijnlijkheid verder zal doen stijgen.

Nieuwe richtlijn PGS-37

We kennen de richtlijn PGS-37 als de richtlijn voor de opslag van lithium-ion batterijen. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van dit soort batterijen, waardoor de opslag ervan omvangrijker wordt. Dit betekent in de praktijk ook dat de veiligheidsrisico’s toenemen. Daarom wordt er een nieuwe richtlijn gepubliceerd voor het veilig opslaan van de lithium-ion batterijen.

De nieuwe PGS-37 richtlijn focust zich op een veilige omgang met de lithium-ion batterijen én op de veilige opslag van deze batterijen. Op dit moment is de nieuwe richtlijn nog niet gepubliceerd, maar de verwachting is dat dit in de loop van het jaar zal gaan gebeuren. Wanneer u lithium-ion batterijen opslaat, of er veel mee werkt, dan is het aan te raden om dit in de gaten te houden.

Extra STAP-budget voor werknemers

Er is momenteel sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt en dat vraagt om aanpassing. Daarom is besloten om het STAP-budget te verhogen. Dit is het budget dat beschikbaar wordt gesteld voor medewerkers die zich willen omscholen of verder willen ontwikkelen. Werknemers kunnen op jaarbasis per persoon maximaal 1.000 euro voor trainingen, online trainingen, cursussen en opleidingen aanvragen met dit nieuwe STAP-budget, dat beschikbaar wordt gesteld aan alle medewerkers die maximaal een MBO diploma op niveau 4 hebben behaald.

Gebruik maken van ons warehouse

De regels en richtlijnen voor bedrijven met een eigen magazijn worden scherper en strenger. Het is dan ook belangrijk dat de veiligheid altijd kan worden gewaarborgd. Toch zijn niet alle bedrijven in staat om optimaal aan alle regels te voldoen. U kunt er dan ook voor kiezen om de logistieke / warehouse processen uit te besteden. Hiervoor bent u van harte welkom bij Van de Scheur Logistiek. Wij vertellen u graag vrijblijvend meer over wat wij voor u kunnen betekenen. Neem gerust eens contact met ons op.