Importeren vanuit buiten de EU; hier moet u op letten

Steeds meer bedrijven gaan importeren vanuit buiten de EU. In bepaalde gevallen zijn dit bedrijven die al importeren uit landen binnen de EU, in andere gevallen zijn de bedrijven helemaal nieuw in de wereld van importeren. Wanneer u goederen vanuit buiten de EU wilt importeren, dan krijgt u te maken met complexe douaneformaliteiten. Het is dan ook belangrijk om goed te weten welke documenten u nodig heeft, wat u moet regelen en voor welke kosten u komt te staan.

Wij vertellen u graag meer over zaken waar u rekening mee moet houden wanneer u gaat importeren vanuit buiten de EU. Per land kunnen de regels wijzigen, dus schakel altijd een expert in. Als de goederen eenmaal in Nederland zijn, dan kunnen wij ze voor u opslaan en uitleveren wanneer u dat wilt.

Bereken alle kosten van het importeren

Als goederen van buiten de EU naar een land binnen de EU worden vervoerd om daar te blijven, dan moeten er invoerrechten worden betaald. U krijgt te maken met meerdere soorten kosten. Hierbij kunt u denken aan verzekeringskosten en de kosten van het transport zelf. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de kosten voor het product zelf, zodat u een eigen kostprijs kunt berekenen en goed kunt vaststellen of het daadwerkelijk de moeite waard is. Vergeet hierbij ook niet vast te stellen hoe de vraag naar het product ligt. U wilt de producten immers wel op relatief korte termijn met winst kunnen verkopen.

Stel een effectief importplan op

Importeren vanuit een land buiten de EU werkt heel anders dan wanneer u iets wilt importeren vanuit een land dat binnen de EU valt. U heeft dan bijvoorbeeld niets te maken met invoerkosten en u heeft andere documenten nodig. Loop alle stappen voor het importeren van uw goederen vanuit buiten de EU na en stel een effectief importplan op. Hierin beschrijft u alle stappen die moeten worden genomen voor het daadwerkelijk importeren van de goederen. Controleer goed of alles ook klopt. Een enkel vergeten document dat wel verplicht is zorgt niet alleen voor vertragingen in de zending, maar ook voor extra kosten.

Houd rekening met hogere kosten voor transport

De transportsector staat op dit moment wereldwijd onder druk. Dit merkt u ook wanneer u goederen wilt importeren. Vluchten zijn duurder geworden, maar ook zeetransport is duurder geworden. Er is namelijk sprake van een capaciteitstekort op vrachtschepen. Er zijn meer containers die vervoerd moeten worden dan dat er ruimte is op de schepen die varen. Dit zorgt ervoor dat de transportkosten op worden gedreven. De prijs voor het vervoer van een container is per dag anders.

Let goed op de wet- en regelgeving

Het klinkt heel eenvoudig om goederen ‘even’ te importeren vanuit een land buiten de EU naar een land binnen de EU. Toch gaat het in de praktijk vaker mis en dit komt in meerdere gevallen door het ontbreken van kennis over de wet- en regelgeving waar u zich in Europa aan dient te houden. Bepaalde goederen mogen de EU niet in, waardoor u de goederen gewoon kwijtraakt. Andere goederen bevatten grondstoffen waarvoor u extra invoerrechten moet betalen, waardoor de kosten onverwacht hoger oplopen. Controleer altijd de actuele wet- en regelgeving van binnen de EU voor het importeren van de specifieke goederen. Controleer hierbij ook of u bepaalde invoervergunningen nodig heeft.

Het transport binnen Nederland regelen

Dan is er natuurlijk ook nog het transport en de eventuele opslag in Nederland. Wanneer u importeert, dan doet u dit in de meeste gevallen in grotere hoeveelheden tegelijk. Mogelijk kunt u de partij zelf niet opslaan en heeft u hiervoor een opslagoplossing nodig. Daarnaast moeten de goederen ook van het punt van aankomst in Nederland worden vervoerd naar deze opslaglocatie of uw eigen opslaglocatie.

Laat u ontzorgen door Van de Scheur Logistiek

Er komt nog veel kijken bij het importeren van goederen vanuit buiten de EU, en de complexiteit beperkt zich niet tot het transport. Van de Scheur Logistiek ontzorgt en wij kunnen de goederen uit de container opslaan in ons warehouse. Wij bieden tal van value added services waar u gebruik van kunt maken. Op deze manier kunnen wij u altijd van dienst zijn met een service die is afgestemd op uw behoeften. Wilt u meer weten? Voor informatie en advies kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst.