Logistiek zelf doen of toch uitbesteden: de voor- en nadelen

Steeds meer bedrijven overwegen het uitbesteden van de logistiek. In de meeste gevallen heeft dit te maken met het feit dat de logistieke processen groeien. Er komt een moment waarop deze processen zo veel tijd in beslag gaan nemen dat er niet meer optimaal gefocust kan worden op de kernactiviteiten van het bedrijf. Uiteindelijk gaat dit de groei en ontwikkeling van het bedrijf in de weg staan.

Twijfelt u of u de logistiek zelf wilt blijven doen of toch wilt gaan uitbesteden? Van de Scheur Logistiek geeft u graag inzicht in de belangrijkste voor- en nadelen van zelf doen én uitbesteden.

Voor- en nadelen met betrekking tot locatie

Als u de logistieke processen in eigen beheer wilt houden, dan heeft u een eigen warehouse nodig. Hier moet voldoende ruimte zijn voor de opslag van voorraden en het is belangrijk dat geproduceerde producten binnen korte tijd in het warehouse kunnen zijn. Heeft u meerdere locaties, dan is het dus voor de snelheid van verwerking belangrijk dat deze dichtbij elkaar liggen.

Vervolgens heeft u uiteraard ook een transportmogelijkheid in dezelfde omgeving nodig. U wilt immers snelle levertijden kunnen garanderen. Het voordeel van dit alles zelf organiseren is dat u geen uitgaven hoeft te doen aan uitbesteding. Een belangrijk nadeel is dat het u veel tijd kost en die tijd is geld. Wanneer u uitbesteedt kunt u meer focussen op uw core business, wat juist winst oplevert.

Voor- en nadelen met betrekking tot overzicht

Een goed overzicht is uiteraard essentieel om een goede service te kunnen verlenen. Wanneer er een order binnenkomt, dan wilt u direct kunnen zien in het warehouse of er voldoende voorraad is om aan de order te kunnen voldoen, bijvoorbeeld. Het voordeel van een eigen warehouse is dan ook dat u altijd een direct, fysiek overzicht heeft. Een nadeel kan wel zijn dat voorraadbeheer zo veel tijd kost dat het ten koste van andere processen gaat.

Hierdoor kan het overzicht juist verloren gaan. Ons warehouse is voorzien van een innovatief Warehouse Management Systeem (WMS) met realtime inzichten, onder meer in de actuele voorraden. Hierdoor bespaart u tijd én heeft u altijd zekerheid van een optimaal overzicht.

Voor- en nadelen met betrekking tot acties

Veel bedrijven maken regelmatig gebruik van acties en aanbiedingen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om pakketten te maken van meerdere producten, waarbij de pakketten goedkoper zijn dan wanneer de producten los worden verkocht. Heeft u alles in eigen beheer, dan kunt u de pakketten direct op uw locatie samenstellen.

U kunt de bestellingen dus zelf in orde maken en heeft hiervoor alles bij de hand. Het nadeel is wel dat dit ontzettend veel tijd kost en dat hier extra mensen voor nodig zijn, zeker als de actie erg succesvol blijkt. Bij Van de Scheur Logistiek bieden wij u de mogelijkheid om ook deze taak uit handen te geven. In ons warehouse kunnen wij producten inpakken, ompakken en samenstellen zoals u het wilt. Dat bespaart u veel tijd.

Wanneer kiezen voor zelf doen of uitbesteden?

De logistieke processen zelf blijven beheren of toch uitbesteden. Het blijft voor veel ondernemers een lastige keuze. In verreweg de meeste gevallen is het enkel aan te raden om de logistiek zelf te doen wanneer uw bedrijf kleinschalig is en u alles prima zelf bij kunt houden zonder tijd voor uw core business te verliezen. Zodra er belangrijke tijd verloren gaat aan het organiseren van de logistieke processen, dan is het aan het einde van de lijn altijd goedkoper om de logistiek uit te besteden. In dat geval staan wij natuurlijk graag voor u klaar.

Wilt u uw logistieke processen uitbesteden?

Merkt u dat de logistieke processen te veel tijd gaan kosten, dat u onvoldoende ruimte en overzicht heeft, dat u moet inleveren op de tijd die aan uw kernactiviteiten wordt besteed of dat u niet langer kunt voldoen aan levertijden? Dan is het zeker tijd om de logistieke processen uit te besteden. Van de Scheur Logistiek biedt u veelzijdige mogelijkheden om u te ontzorgen in de mate waarin u dat wilt. Bent u benieuwd naar wat wij precies voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en advies. Wij vertellen u graag meer.