8 Manieren om uw logistieke kosten te verlagen

Alles draait op dit moment om besparen, zowel voor particulieren als voor bedrijven. Veel ondernemingen zoeken naar mogelijkheden om de kosten te drukken, zodat de cashflow beschermd kan worden en het bedrijf financieel gezond blijft. Er zijn meerdere mogelijkheden om de logistieke kosten te verlagen.

In dit artikel delen wij 8 manieren om te besparen op uw logistieke kosten. Doe er uw voordeel mee!

1. De logistiek optimaal automatiseren

Het is belangrijk om alle gegevens voortdurend actueel en inzichtelijk te houden. Wanneer nog veel met de hand gedaan wordt, dan vergroot dit niet alleen het risico op fouten, maar er gaat ook veel tijd verloren. Tijd is geld. U kunt kosten op de logistieke processen besparen door zo optimaal mogelijk te automatiseren. Dit geeft u direct de mogelijkheid om verbeterpunten in de processen op te sporen.

2. Zorg voor goed preventief onderhoud

Apparatuur, machines, voertuigen.. Alles heeft onderhoud nodig. Het is altijd beter om te investeren in preventief onderhoud dan om geld uit te moeten geven aan reparaties. Preventief onderhoud kan veel reparatiewerkzaamheden voorkomen én het helpt direct voorkomen dat processen volledig stil komen te liggen. De kosten voor reparatie en stilliggende processen zijn altijd hoger dan de kosten van preventief onderhoud. U kunt dus kosten besparen door te investeren in optimaal onderhoud.

3. Containers automatisch laden en lossen

Het is om meerdere redenen goed om gebruik te maken van automatische systemen voor het laden en lossen van containers. Op de eerste plaats kunt u hiermee geldt besparen, doordat de arbeidskosten lager worden. Daarnaast wordt hiermee ook geld bespaard door minder productschade. Als er geen personeel meer hoeft te worden ingezet voor het laden en lossen van containers, dan kunnen deze medewerkers elders hun krachten benutten. Het levert uiteindelijk een mooie besparing op.

4. Word flexibeler met uw vervoersmiddelen

Vaak worden voor elke zending dezelfde vervoersmiddelen aangesproken, terwijl het in de praktijk veel logistieke kosten kan besparen door hier flexibeler in te zijn. Soms is het de voordeligste optie om een zending over de weg te vervoeren, maar in andere situaties is een zending per boot, vliegtuig of bijvoorbeeld trein een stuk goedkoper.

Uiteraard is dit afhankelijk van zowel de zending als de eindbestemming. Door flexibeler om te gaan met vervoersmiddelen kan er een behoorlijk bedrag worden bespaard op de logistieke kosten.

5. Medewerkers inhuren in plaats van aannemen

Voor veel bedrijven geldt dat er pieken en dalen zijn als het gaat om de drukte. In drukke perioden is er veel meer personeel nodig dan in de rustigere perioden van het jaar. Het kan daarom een veel voordeligere optie zijn om uitsluitend voor de drukke perioden extra logistiek personeel in te huren in plaats van hen aan te nemen in loondienst.

6. Optimaliseer de supply chain

Het is altijd goed om met regelmaat even uw leveranciers onder de loep te nemen. Dit betekent niet dat u steeds van leveranciers moet wisselen, maar het betekent wel dat u voortdurend wilt blijven zoeken naar de beste samenwerkingen en financieel de meest voordelige opties. Door regelmatig aandacht te besteden aan het optimaliseren van de supply chain, door de samenwerkingen met leveranciers te verbeteren of te wijzigen, kunt u de kosten effectief verlagen.

7. Uw opslagruimte herindelen

Bedrijven willen groeien. Dat is een gegeven. Dit betekent ook dat de voorraden vaak groeien, terwijl het magazijn dezelfde indeling behoudt. Hierdoor is het magazijn op den duur gewoon niet meer optimaal ingedeeld, waardoor er onnodig veel geld verloren gaat. Het is goed om eens te kijken wat het oplevert om het magazijn opnieuw in te delen, bijvoorbeeld door gangpaden iets smaller te maken. Dit kan voor veel bedrijven een mooie besparing opleveren.

8. Logistieke processen uitbesteden

Niet alle groeiende bedrijven zijn optimaal voorbereid op de betreffende groei. Steeds vaker is het voor bedrijven financieel voordeliger om de logistieke processen geheel of gedeeltelijk uit te besteden. Hier staat tegenover dat er steeds meer logistiek professionals zijn die een breder aanbod aan kerndiensten en value added services bieden. Hier is Van de Scheur Logistiek er één van. U kunt al uw logistieke processen voordelig aan ons uitbesteden.

De logistieke kosten verlagen met Van de Scheur Logistiek

Uiteindelijk kost het zelf regelen van de logistieke processen u altijd meer dan wanneer u een samenwerking aangaat met een betrouwbare logistieke partner. Van de Scheur Logistiek helpt u graag met het verlagen van de logistieke kosten, door u een dienstverlening op maat aan te bieden. Wij bieden u graag meer informatie en advies op basis van uw specifieke vraagstuk. Neem gerust eens contact met ons op.