Ondernemers hebben supply chain niet goed inzichtelijk

De supply chain, ofwel de integrale keten van goederen, hoort goed op orde te zijn om productieproblemen binnen uw bedrijf te voorkomen. Hier zitten immers vaak grote gevolgen aan. Binnen veel bedrijven en webshops is de supply chain onvoldoende inzichtelijk, waardoor er geen maximaal resultaat wordt gehaald uit de informatie- en goederenstromen.

Heeft u de supply chain van uw goederen in kaart? Weet u waar uw leveranciers hun grondstoffen van krijgen en welke factoren hier een gevaar kunnen vormen. In een tijd met veel internationale spanningen kunt u niet blijven afwachten en moet u een plan B hebben.

Wat valt er allemaal onder de supply chain?

De meest uiteenlopende afdelingen van een bedrijf vallen onder de supply chain, van verkoop tot inkoop, van productie tot logistiek. Het gaat om de informatie- en goederenstromen, om alle activiteiten die worden ondernomen op het gebied van transport tussen leverancier en afnemer. In de basis betekent dit dat de supply chain al begint bij de grondstof en eigenlijk pas eindigt wanneer de koper het eindproduct in handen heeft en in gebruik kan nemen. De hele keten wordt dus terug gezien in de supply chain, als alles gaat zoals het hoort. Toch blijkt dat grote delen van de supply chain binnen bedrijven ‘wazig’ of gewoonweg niet inzichtelijk zijn.

Waar gaat het vaak mis in de praktijk?

Het is in eerste instantie niet direct de vraag wáár het mis gaat, maar vooral waarom het mis gaat. Dit heeft namelijk te maken met een misvatting. Vaak wordt verondersteld dat de supply chain uitsluitend bestaat uit de logistiek. Het komt dan ook voor dat deze twee termen door elkaar worden gebruikt, terwijl het zeker niet hetzelfde is. Logistiek is een onderdeel van de veel uitgebreidere supply chain. De supply chain is niet uitsluitend operationeel, en het gaat in de praktijk vaker mis omdat dit wel gedacht wordt.

Productieproblemen beïnvloeden de hele supply chain

Diverse problemen die zich relatief vroeg in de supply chain voordoen, zoals productieproblemen, kunnen een negatieve invloed hebben op de rest van de supply chain. Er kunnen tal van problemen ontstaan, zoals een tekort aan producten, een sterke afname van de voorraad, het onvermogen om u nog aan levertijden te houden. Al deze problemen komen voor in de supply chain en binnen veel bedrijven is het te onduidelijk wat voor gevolgen er ontstaan binnen de supply chain als er vroeg in het proces iets mis gaat.

Laat een professional met u meedenken

Van de Scheur Logistiek is uw ervaren partner in fulfilment. Wij bieden de meest uiteenlopende diensten aan die zorgen voor een optimalisatie binnen uw supply chain. Denk onder meer aan warehousing oplossingen en Home Delivery services, maar natuurlijk ook aan het logistieke proces in de basis.

Wij hebben meer dan 30 jaar ervaring binnen de branche en denken graag met u mee over de juiste oplossingen voor uw supply chain. Wilt u meer weten over wat wij precies voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.