De top 5 supply chain uitdagingen op een rijtje

De supply chain, ook wel de productieketen, krijgt met steeds meer uitdagingen te maken. In de afgelopen jaren hebben we kunnen zien hoe snel we met belangrijke veranderingen te maken kunnen krijgen. Meerdere veranderingen hebben, in meer of mindere mate, invloed op de supply chain.

De logistieke systemen moeten optimaal mee kunnen bewegen met alle ontwikkelingen, maar dit lukt niet altijd. Wat zijn nu de grootste uitdagingen met het oog op de supply chain? Van de Scheur Logistiek geeft u inzicht in de belangrijkste 5 supply chain uitdagingen.

1. Maximaal digitaliseren

Digitaliseren is natuurlijk al jaren een punt van aandacht. Wat wel sterk veranderd is, is de mate waarin digitalisering nodig is. Voorheen konden we vooral binnen de eigen deuren digitaliseren en processen op die manier efficiënter maken. In deze tijd is het ook belangrijk om maximaal te digitaliseren naar buiten toe. Het is nu belangrijker dan ooit om interne en externe processen effectief op elkaar af te stemmen en data uit te wisselen met externe ketenpartners. Digitalisering gaat verder dan enkele jaren geleden en dit levert in de praktijk vaak de nodige uitdagingen op.

2. Verduurzaming

Verduurzaming van processen verschuift steeds meer van vrijwillig naar verplicht. Dit is zeker iets waar veel bedrijven mee aan de slag moeten en ook uitdagingen in ondervinden die invloed hebben op de supply chain. Zo moeten grote ondernemingen over duurzaamheid gaan rapporteren en krijgen zij te maken met de nodige controles.

Daarnaast moet er ook nu al worden ingespeeld op de komst van de emissievrije zones vanaf 2025. Dit betekent dat het wagenpark moet worden aangepast, wat ook om de nodige investeringen vraagt.

3. Flexibele aanpasbaarheid van processen

Veel processen zijn ingericht naar de specifieke klantvraag. Vaak geldt dan ook dat de klantvraag centraal staat in de basis van diverse processen. Zeker in de laatste jaren hebben we gezien dat de klantvraag razendsnel kan veranderen. Dit kan zo snel gebeuren dat de processen niet flexibel genoeg blijken om zich hieraan aan te passen. Uiteindelijk levert dit de nodige worstelingen en uitdagingen in de supply chain op. Bedrijven moeten meer focussen op het realiseren van een flexibele aanpasbaarheid van processen.

4. Betrouwbare samenwerkingen met ketenpartners

Een andere uitdaging waar veel bedrijven mee te maken hebben gehad in de afgelopen jaren is de toelevering van producten of grondstoffen. Steeds vaker hebben leveranciers ‘nee’ moeten verkopen, eenvoudigweg omdat zij niet langer aan de vraag konden voldoen. Wanneer er geen zekerheid van levering bestaat, dan werkt dit door tot aan de eindgebruiker. Processen lopen niet alleen vertraging op, maar kunnen zelfs volledig stil komen te liggen. Het is een uitdaging voor bedrijven om betrouwbare samenwerkingen met ketenpartners aan te gaan.

5. Uitdagingen op het gebied van transport

De afgelopen jaren hebben we de wereld van transport razendsnel zien veranderen. Veel bedrijven kregen te maken met personeelstekorten binnen het wegtransport, de tarieven van zeetransport zijn meerdere malen over de kop gegaan en we kunnen niet meer zeker zijn van leveringen. Daar bovenop kwamen natuurlijk ook nog de nodige problemen als direct gevolg van de sterk stijgende brandstofprijzen in 2022. Zeker de transportcapaciteit levert in de praktijk vaak uitdagingen voor de supply chain op.

Van de Scheur Logistiek vormt een betrouwbare partner

Meer dan ooit is het belangrijk om te kunnen vertrouwen op een partner voor logistiek en transport. Door samen te werken met de juiste betrouwbare partner kan de supply chain beschermd worden. Van de Scheur Logistiek staat voor u klaar wanneer u zoekt naar een ervaren, betrouwbare partner voor logistiek en transport.

Maak via onze website nader kennis met onze veelzijdige service of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of advies. Wij zijn u graag van dienst.