8 Tips om het hoofd koel te houden in de zomer

De zomer is begonnen en dan lopen de temperaturen op kantoor en in het magazijn op. De kans is ook in Nederland reëel op hittegolven. Het is dus tijd om het hoofd koel te houden. Een hoge temperatuur kan niet alleen leiden tot een daling in de alertheid van uw medewerkers, maar ook de kans op incidenten en ongelukken vergroten.

Gelukkig zijn er tal van manieren om de werkomgeving en het magazijn comfortabel te houden. Zo blijft de productiviteit in uw webshop hoog. In dit blog delen wij onze beste tips om het hoofd koel te houden tijdens de warmste maanden van het jaar.

Veilige werkomgeving

Het Arbobesluit (artikel 6.1) stelt dat de werktemperatuur niet schadelijk mag zijn voor de gezondheid van werknemers. Zorg ervoor dat u de risico’s van oververhitting in uw bedrijf goed in kaart hebt gebracht en neem in overleg met uw medewerkers passende maatregelen. Documenteer deze in het personeelshandboek, zodat u transparant bent in uw aanpak en ongelukken door verminderde concentratie voorkomt.

Hittestress aanpakken

Het is belangrijk om hittestress, een verstoring van de warmtebalans in het lichaam, te voorkomen. Wees alert op tekenen van hittestress bij medewerkers, zoals uitputting, hoofdpijn, dorst, misselijkheid en duizeligheid. Maak een hitteplan en bekijk of het mogelijk is om de werktijden in de warmte te beperken of af te wisselen met werk op een koelere plek.

Onze top 8 tips voor een koel magazijn en efficiënte webshop operatie deze zomer:

  1. Implementeer een tropenrooster: Laat medewerkers eerder beginnen en stoppen om de heetste uren van de dag te vermijden. Houd ook rekening met de luchtvochtigheid en de zwaarte van het werk.
  2. Pauzeer vaker en op een koele plek: Extra pauzes op een koele plaats geven het lichaam de kans om af te koelen. Overweeg het aanbieden van koele drankjes of ijsjes tijdens deze pauzes voor extra verlichting.
  3. Wissel rust en inspanning af: Plan zwaardere fysieke taken in de vroege ochtend en roteer taken om rust en inspanning af te wisselen. Dit helpt om de werkbelasting gelijkmatig te verdelen.
  4. Bied beschermingsmiddelen aan: Bescherm werknemers tegen de zon door het verstrekken van geschikte werkkleding, zonneschermen en zonnebrand.
  5. Stimuleer hydratatie: Zorg ervoor dat uw medewerkers voldoende water drinken om uitdroging te voorkomen. Een herinnering of signaal kan hierbij helpen.
  6. Zorg ook onderweg voor voldoende verkoeling: Voorzie medewerkers die onderweg zijn van voldoende water. Dit is vooral belangrijk bij eventuele vertragingen of pech onderweg.
  7. Koel het dak: Het besproeien van platte daken kan helpen de temperatuur in het magazijn te verlagen. Overweeg ook de installatie van zonnepanelen, die veel warmte reflecteren.
  8. Zorg voor een koele luchtstroom: Gebruik ventilatoren om ’s nachts of in de vroege ochtend koelere lucht naar binnen te blazen. Overdag kun je zorgen voor een luchtstroom om de warmte te verminderen.

Webshop blijven draaien

Met deze tips zal uw magazijn en webshop operationeel blijven, zelfs tijdens de warmste zomerdagen. Vergeet niet om speciale aandacht te besteden aan kwetsbare groepen, zoals werknemers met gezondheidsproblemen, zwangere werknemers en degenen die bepaalde medicijnen gebruiken.

Houd tot slot het Nationaal Hitteplan in de gaten, dat in werking treedt bij verwachting van aanhoudende hitte. Daar staan nog meer handige tips om uw onderneming koel te houden deze zomer.

Geniet van de zomer en blijf veilig en productief! Het team van Van de Scheur staat voor u klaar! Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking!