Top 5 vragen over online veiling aankopen

Steeds meer ondernemers kopen op online veilingen. We zien de laatste jaren dat het aantal online veiling aankopen steeds verder toeneemt. Het biedt dan ook interessante voordelen. Het gaat dan niet alleen om de aantrekkelijkere prijs voor grotere partijen, maar ook om bijvoorbeeld het grotere gemak op het gebied van inkopen. We kunnen wel stellen dat online veilingen steeds interessanter worden.

Van de Scheur Logistiek werkt vaak voor BVA in Troostwijk en ziet de populariteit toenemen. Toch is niet altijd alles helemaal duidelijk als het gaat om online veilingaankopen. Daarom beantwoorden wij de top 5 vragen over het doen van dit soort aankopen.

1. Kan iedereen zomaar deelnemen aan een online veiling?

Bij de meeste veilinghuizen geldt inderdaad dat iedereen kan en mag deelnemen. Wel is het in de meeste gevallen een vereiste om een online account aan te maken met alle persoonlijke gegevens. De veilinghuizen willen immers weten wie de deelnemers aan een online veiling zijn. Het is dus vaak niet mogelijk om een bod te plaatsen wanneer u nog geen online account heeft bij de betreffende veilingaanbieder. Wilt u deelnemen aan online veilingen, dan is het dus verstandig om tijdig een account aan te maken.

2. Hoe moet ik deelnemen aan een online veiling?

In de meeste gevallen kunt u via een smartphone, tablet of computer deelnemen aan de online veilingen. Bij ieder veilingitem staat aangegeven hoe lang de veiling loopt. Na afloop van de veiling kunt u geen biedingen meer plaatsen. Verreweg de meeste online veilingaanbieders gebruiken een online systeem voor het uitvoeren van de veilingen, wat betekent dat er geen fysieke veilingmeester aanwezig is. U kunt op ieder moment binnen de looptijd van de betreffende veiling een bod plaatsen en, indien gewenst, ook weer intrekken. Heeft u het hoogste bod geplaatst bij het sluiten van de veiling? Dan ontvangt u hierover bericht en krijgt u direct alle aanvullende informatie, onder meer over het betalen en ophalen van de aankoop.

3. Kan ik veilingitems eerst zelf bekijken?

Soms is dit mogelijk, soms niet. Dit is onder meer afhankelijk van het specifieke item en de veilingaanbieder. Er zijn veilingaanbieders die zogenaamde kijkdagen organiseren, waarbij u op locatie welkom bent om de te veilen items zelf te inspecteren. Andere veilingaanbieders geven alle informatie uitsluitend online en voegen vaak een video bij van het item wanneer dit relevant is. Wel hoort er in principe altijd meer dan voldoende informatie aanwezig te zijn om u goed bewust te zijn van wat u koopt. Zijn items beschadigd? Dan moet de veilingaanbieder dit duidelijk vermelden.

4. Moet ik de hele looptijd online blijven voor de veiling?

Nee, dit hoeft in de meeste gevallen niet. Er zijn veilingen die een heel dagdeel of bijvoorbeeld een hele dag duren. U hoeft dan niet de hele looptijd voor uw scherm te blijven zitten. Wilt u meebieden? Dan kunt u vaak instellen dat u een seintje wilt krijgen als u overboden bent. Er zijn ook veilingaanbieders die de mogelijkheid tot automatisch opnieuw bieden hebben. In dit geval kunt u aangeven wat uw maximale bod is, waarna er na een nieuw bod steeds automatisch een nieuw bod voor u wordt geplaatst tot uw maximale bod bereikt is. In dat geval krijgt u een melding en kunt u zelf bepalen wat u wilt doen.

5. Moet ik de online veiling aankopen zelf ophalen?

Ja, in de meeste gevallen is het de bedoeling dat u de aangekochte online veilingaankopen zelf ophaalt op de locatie van de online veiling of een aangewezen opslaglocatie. Aan het ophalen van de aankopen wordt door de veilingaanbieder een termijn gesteld. Binnen deze termijn dienen de veilingaankopen opgehaald te worden. U kunt dit uiteraard zelf doen wanneer u hier het vervoer voor heeft. U kunt dit ook uitbesteden. Voor uitbesteding bent u uiteraard welkom bij Van de Scheur Logistiek. Wij kunnen uw veilingaankopen naar een door u aangewezen locatie vervoeren, maar wij kunnen deze ook voor u opslaan in ons moderne warehouse.

Van de Scheur Logistiek staat voor u klaar

Zeker het vervoeren en opslaan van veilingaankopen zorgt geregeld voor problemen en obstakels. Van de Scheur Logistiek biedt altijd de juiste oplossing. Wij werken met grote regelmaat voor BVA in Troostwijk en zijn bekend met de veilingwereld. Wij kunnen veilingaankopen veilig van A naar B vervoeren, maar wij kunnen de aankopen ook opslaan in ons moderne warehouse. Van hier uit bieden wij tal van praktische fulfilment mogelijkheden. Wilt u meer informatie of advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over wat wij precies voor u kunnen betekenen.