Transport van grote goederen vraagt om speciale ladingzekering

Het is natuurlijk altijd belangrijk dat goederen verzekerd zijn wanneer zij worden vervoerd van A naar B. Er kan zowel tijdens de opslag van de goederen als tijdens het transport altijd iets gebeuren. U wilt dan zeker zijn dat de schade gedekt is. Voor veel zaken is het hebben van een standaard, basis ladingverzekering voldoende. Echter, voor het transport van grotere goederen is het in de meeste gevallen noodzakelijk om een speciale ladingverzekering af te sluiten.

Wanneer is een aanvullende ladingverzekering nodig?

Meerdere soorten goederen worden niet geheel of gedeeltelijk gedekt vanuit een basis ladingverzekering. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de extra risico’s bij het vervoeren van die goederen. Het hoeft niet te maken te hebben met de grootte of het gewicht. Zo kan het ook te maken hebben met de stabiliteit. In de meeste gevallen is er bijvoorbeeld een aanvullende ladingverzekering nodig voor het vervoeren van kratten met drankflessen. De kratten zijn vaak niet optimaal stabiel en kunnen tijdens de rit zorgen voor gevaarlijke situaties. Ditzelfde principe geldt ook voor diverse grote goederen waarvoor u een speciale, aanvullende ladingverzekering nodig heeft. Hierbij kunt u denken aan machines, bankstellen en pompen.

Een extra verzekering voor niet vorm- en standvaste laadeenheden

In veel gevallen is een basis ladingverzekering voldoende wanneer het gaat om vervoer met een EN 12642 Code XL opbouw. Deze bovenbouw is uitvoerig getest en uitstekend in staat om de te zekeren krachten te weerstaan. Echter, hierbij geldt wel altijd de voorwaarde dat de laadeenheden standvast en vormvast moeten zijn. Kijken we naar grote goederen die worden vervoerd, dan is er vaker sprake van afwijkende vormen en maten, waardoor er niet altijd sprake is van een zogenaamde kantelstabiliteit. Dit is dan ook één van de redenen waarom een standaard laadverzekering lang niet altijd genoeg is voor het verzekerd vervoeren van grote goederen.

Extra dekking voor grote goederen

Voor grote goederen is het vaak nodig om te zorgen voor extra dekking. In dit geval bent u ervan verzekerd dat u de waarde van de betreffende goederen in het geheel of gedeeltelijk krijgt vergoed wanneer er onverhoopt iets met de lading gebeurt. In bepaalde gevallen is een reguliere aanvullende ladingverzekering voldoende. Het kan ook zijn dat het beter is om voorwaarden van de aanvullende verzekering op de individuele behoeften van de verlader af te laten stemmen. Het is mogelijk om de dekking te laten gelden voor specifiek geselecteerde risico’s, maar het is uiteraard ook mogelijk om de dekking voor alle risico’s te laten verstrekken.

Het verkleinen van de risico’s

Bij Van de Scheur Logistiek zijn we gespecialiseerd in het vervoeren van grote, zware goederen die vaker een afwijkende vorm hebben. U kunt hierbij denken aan industriële machines, bijvoorbeeld. Doordat wij hierin optimaal thuis zijn, zijn wij altijd in staat om de risico’s tot een minimum te beperken. Uiteraard is een passende verzekering wel altijd noodzakelijk. Wij bieden de juiste oplossingen voor elk type lading. Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij informeren en adviseren u graag op vrijblijvende basis.