Veilig intern transport: 5 tips voor medewerkers

Het intern transport hoort natuurlijk optimaal georganiseerd te zijn en veilig te verlopen. U wilt de veiligheid van medewerkers op de werkvloer kunnen garanderen. Ondanks goede maatregelen gebeuren er jaarlijks toch nog een relatief groot aantal ongevallen, onder meer door verkeerde omgang met heftrucks.

Als je de eigenaar bent van een webshop en je hebt zelf een klein magazijn, dan moet je ook extra goed opletten. Van de Scheur Logistiek geeft je 5 tips voor veilig intern transport. Heb je geen ruimte meer in je magazijn? Wij nemen het graag van je over en verzorgen alle verzendingen.

1. Geen extra personen op of bij de heftruck

Het gebeurt vaker dat medewerkers even ‘meeliften’ met een heftruck. Zij zitten op een krap vlak naast de chauffeur of staan zelfs op een pallet op de vorken. Ook gebeurt het vaker dat personen omhoog worden gelift zonder speciale uitrustig of dat personen onder een hoog geheven lading gaan staan. In alle gevallen levert dit onnodige risico’s op die een fatale afloop kunnen hebben. Houd de regel aan dat er geen extra personen op of bij de heftruck zijn wanneer deze actief is. Is er een tweede persoon nodig op hoogte? Gebruik dan altijd speciale uitrusting om dit veilig te kunnen doen.

2. Altijd zorgen voor goed zicht

Goed zicht is essentieel. Wanneer een heftruckchauffeur geen optimaal zicht heeft, dan kan de veiligheid niet worden gegarandeerd. Natuurlijk komt het voor dat ladingen te hoog zijn, waardoor het zicht wordt belemmerd. In dit geval is het belangrijk om de lading achteruitrijdend te vervoeren, zodat de chauffeur optimaal zicht heeft.

3. Overbelast de heftruck niet

Elke heftruck heeft een specifieke laadcapaciteit. Dit maximum is niet voor niets ingesteld. Wanneer de maximale capaciteit wordt overschreden, dan gaat dit ten koste van de veiligheid. Daarnaast kan er uiteraard ook schade aan de heftruck ontstaan. Voorkom onnodige risico’s door de maximale laadcapaciteit van een heftruck niet te overschrijden.

4. Geen onbevoegde medewerkers laten rijden

Het spreekt voor zich dat het belangrijk voor de veiligheid is om uitsluitend bevoegde chauffeurs te laten rijden op de heftruck. In de praktijk komt het toch vaak voor dat onbevoegde medewerkers de heftruck gebruiken. De heftruck staat er, de chauffeur is even niet in de buurt en een onbevoegde medewerker klaart de klus zelf wel even met de heftruck. Het is zo makkelijk, maar het kan ook voor grote risico’s zorgen. Voorkom dat onbevoegd personeel gebruik kan maken van een heftruck.

5. Houd lading laag tijdens het rijden

Het kan verleidelijk zijn om een lading hoog te vervoeren, bijvoorbeeld omdat er dan beter zicht ontstaat. Het belangrijkste nadeel hiervan is dat de heftruck een stuk minder stabiel wordt. Zeker bij het nemen van een bocht kan de heftruck veel makkelijker kantelen, met alle gevolgen en risico’s van dien. Is de lading hoog, rijd dan achteruit, zoals we eerder hebben aangegeven. Rijd nooit met de lading hoog, maar altijd zo laag mogelijk bij de grond.

Voorkom krapte in het magazijn

Goed overzicht is natuurlijk ook heel belangrijk voor de veiligheid. Hoe krapper de paden, hoe meer risico’s er ontstaan om er rond te rijden in een heftruck. Merkt u dat uw opslagruimte te krap wordt en kan de veiligheid niet langer worden gegarandeerd? Dan kun je ook gebruik maken van de opslagruimte van Van de Scheur Logistiek. Wij beschikken over een groot en modern warehouse met passende oplossingen voor elke vorm van opslag. Wil je meer weten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.