Vervoer over de weg of per trein: de verschillen!

Goederen kunnen op meerdere manieren van A naar B worden getransporteerd. In het verleden werden goederen voornamelijk per spoor vervoerd, maar tegenwoordig wordt er steeds vaker voor wegvervoer gekozen. Dit heeft namelijk veel voordelen en is vaak praktischer.

Wilt u regelmatig goederen gaan vervoeren in en rond Nederland? Dan is een goede keuze belangrijk. Het is dan ook zo dat er belangrijke verschillen te vinden zijn tussen vervoer over de weg of per trein. Deze verschillen worden duidelijk wanneer we de voor- en nadelen van beide soorten vervoer bekijken. In dit artikel nemen wij die met u door!

Voordelen van vervoer per trein

Een mooi voordeel van vervoer per trein is dat de kosten per transport verlaagd kunnen worden wanneer het gaat om een langere route en een groot volume aan goederen. Vervoer per trein is iets beter voor het milieu, dus het transport is wat groener. Toch moeten we er op dit punt ook rekening mee houden dat wegvervoer ook steeds duurzamer wordt door de toename van elektrische voertuigen. Daarnaast kunnen er per trein wat makkelijker verschillende soorten goederen worden vervoerd.

Nadelen van vervoer per trein

Een heel belangrijk nadeel van vervoer per trein is dat het vaak niet mogelijk is om elke bestemming per spoor te bereiken. Niet elke plaats heeft een station. Het resultaat is dat de goederen vaak alsnog een deel van de rit over de weg moeten afleggen, waardoor de kosten weer worden verhoogd. Daarbij moet er tijd worden gereserveerd voor het overplaatsen van de goederen uit de trein naar de vrachtwagen.

Een ander belangrijk nadeel voor internationaal transport kan zijn dat de sporen niet overal hetzelfde zijn. In Spanje zijn deze bijvoorbeeld anders, waardoor treinen uit Nederland moet over Spaanse sporen kunnen rijden. Wisselt het spoor onderweg? Dan moeten de goederen dus in een andere trein worden geplaatst om de reis te kunnen vervolgen. Ook dit brengt extra kosten met zich mee.

Voordelen van vervoer over de weg

Een heel belangrijk voordeel van transport over de weg in vergelijking tot transport per spoor is natuurlijk wel dat er letterlijk overal wegen zijn. Hierdoor kunnen goederen altijd van A naar B worden vervoerd zonder tussentijdse vertragingen door de noodzaak om de goederen naar een ander voertuig te verplaatsen. Vervoer over de weg behoort tot de snelste en goedkoopste oplossingen op het gebied van transport. Het transport kan voordeliger worden gemaakt wanneer er groupage oplossingen beschikbaar zijn.

Nadelen van vervoer over de weg?

Eén van de belangrijkste nadelen van vervoer op de weg is er eentje die vrij voor de hand ligt. We hebben het natuurlijk over files, waar ons land dagelijks mee te maken krijgt. In het buitenland is dit niet veel anders. Overal komen files en verkeersopstoppingen voor die kunnen zorgen voor flinke vertragingen. Daarnaast is het risico op een ongeval ook groter op de weg dan op het spoor. Daarnaast kunnen er minder goederen tegelijk vervoerd worden in een vrachtwagen dan in een trein.

Vervoer over de weg is beter – met de juiste partner!

Wanneer we alle voor- en nadelen van vervoer over de weg en per spoor tegenover elkaar zetten, dan is duidelijk dat vervoer over de weg beter is. Wel is het dan belangrijk dat u hiervoor samenwerkt met de juiste partner, waar u op kunt vertrouwen voor een goed verloop.

Van de Scheur Logistiek staat dan graag voor u klaar. Uiteraard vertellen wij u graag meer over wat wij precies voor u kunnen betekenen. Neemt u gerust eens vrijblijvend contact met ons op.