Webshop verduurzamen? 5 Tips om toe te passen!

Duurzaamheid is voor alle bedrijven belangrijk, zeker ook voor webwinkels. Als webwinkel heb je al een relatief lage CO2-uitstoot vergeleken met reguliere winkels in de winkelstraten. Toch is het wel belangrijk om ook binnen je webwinkel maatregelen te nemen om zo duurzaam mogelijk te zijn. Voor de consument wordt dit ook een steeds belangrijker punt van aandacht.

Particulieren kopen liever van groene bedrijven dan van bedrijven die niets doen op het punt van duurzaamheid. Hoe maakt u uw webshop duurzamer? Het team van Van de Scheur Logistiek uit Vianen geeft u graag 5 handige tips. Benieuwd naar wat u nog meer kunt doen? Neem contact met ons op!

1. Maak uw assortiment duurzamer

Steeds meer producten worden duurzamer. Hierdoor heeft u als ondernemer ook steeds vaker de keuze uit duurzame en minder duurzame producten om te verkopen. Denk aan het verschil tussen vlees en vleesvervangers. U kunt uw assortiment in veel gevallen een stuk duurzamer maken, bijvoorbeeld ook door bewust te letten op de recyclebaarheid van producten in uw aanbod.

2. Verbruik zo min mogelijk papier

Grote hoeveelheden papier is in deze tijd echt niet meer nodig. Het is niet langer noodzakelijk om een heel administratiewerk bij bestellingen te stoppen voor de klant. De factuur en eventuele bijbehorend papierwerk kunt u ook per mail aan de klant sturen. Dit is een stuk duurzamer en voor u als ondernemer ook nog eens voordeliger. Moet er toch nog met papier worden gewerkt? Kies dan voor duurzaam papier, zoals kringlooppapier, en gebruik inktcartridges die gerecycled zijn.

3. Maak uw verpakkingen duurzamer

Er zijn veel soorten verpakkingsmateriaal die u kunt gebruiken voor het verzenden van bestellingen aan klanten. De klant let zeker ook op deze verpakking en op de mate van duurzaamheid ervan. Vervang reguliere tape door papieren tape voor uw dozen en maak bij voorkeur gebruik van dozen die recyclebaar zijn. Daarnaast kunt u ook kiezen voor materialen die per definitie duurzamer zijn dan de standaard, zoals bioplastic of bamboe.

4. Maak elke werkruimte duurzamer

Ook wanneer het om de werkruimte gaat, zoals het kantoor en het magazijn, zijn er vaak meerdere verbeterpunten op het gebied van duurzaamheid. Zo kan het al een groot verschil maken door tl-buizen te vervangen door duurzame ledverlichting. Daarnaast kunt u zorgen voor optimale afvalscheiding, zo min mogelijk verspilling, zuinige apparatuur en bewegingssensoren voor verlichting en verwarming. Kleine aanpassingen in de werkruimte kunnen zeker al een groot verschil maken.

5. Werk samen met een duurzame vervoerder

Het vervoer van uw locatie naar de klant is natuurlijk ook een belangrijk punt van aandacht. Niet elke vervoerder werkt en rijdt even duurzaam. Bestelwagens zijn niet allemaal even duurzaam en ook de rittenplanning steekt niet altijd even efficiënt in elkaar. Het is daarom zeker ook goed om bewust te kiezen voor een samenwerking met een vervoerder die zo groen mogelijk werkt.

Van de Scheur Logistiek als uw duurzame vervoerder

Wilt u samenwerken met een vaste vervoerder die voor elk transport een juiste oplossing in huis heeft én die veel aandacht besteedt aan duurzaamheid? Dan staat Van de Scheur Logistiek voor u klaar. Wij kunnen niet alleen optreden als uw ervaren, duurzame vervoerder. Wij staan ook voor u klaar wanneer u zoekt naar moderne, milieubewuste opslagmogelijkheden en fulfilment services. Wij vertellen u graag meer over wat wij precies voor u kunnen betekenen. Neem vrijblijvend contact met ons op.